Panu Pihkalan teos tarjoaa apua ympäristöahdistukseen

Panu Pihkalan Päin helvettiä? Ympäristöahdistus ja toivo (Kirjapaja) on ensimmäinen suomenkielinen teos ympäristöahdistuksesta. Se auttaa ymmärtämään ympäristökysymysten aiheuttamia reaktioita ja tarjoaa välineitä omien ja yhteisten tunteiden käsittelyyn. Ympäristöahdistuksen kohtaaminen auttaa katsomaan tulevaisuuteen valoisammin.

Maailman tila huolettaa

Lähimetsän kaataminen ja puhtaiden kalavesien väheneminen aiheuttavat surua. Uutiset poikkeuksellisista myrskyistä, valtamerien jättimäisistä muovijätelautoista ja napajäätiköiden sulamisesta ahdistavat. Samalla monet maailman vaikutusvaltaisimmat päättäjät suhtautuvat välinpitämättömästi ympäristökysymyksiin.

Ympäristösurun käsittely

Teos käsittelee vaikeita tunteita monipuolisesti. "Aihepiiri vaikuttaa synkältä. Kukapa haluaisi ajatella ahdistavia asioita?" Panu Pihkala pohtii. "Synkkien asioiden ajatteluun sisältyy kuitenkin suuria vapautumisen ja jopa ilon mahdollisuuksia, jotka ovat yksi keskeinen osa tätä kirjaa", hän sanoo. Pihkalan mukaan ympäristökirjallisuudessa on pitkään aliarvioitu ympäristöongelmien henkisiä seurauksia. Kirjan jälkimmäisellä puoliskolla esitellään lukuisia toivon merkkejä.

Ajankohtaista keskustelua ympäristöuhkista

Kuluvana syksynä on keskusteltu laajemmin ilmastonmuutoksesta esimerkiksi Hyvän sään aikana -teoksen kautta. Päin helvettiä? -kirja jatkaa siitä mihin muu keskustelu on jäänyt henkisten kysymysten osalta. Teos auttaa kasvattamaan sekä yksilöiden että yhteisöjen resilienssiä suurten muutosten aikana.

Panu Pihkala on mukana ja tavattavissa muun muassa seuraavissa keskustelutilaisuuksissa:

- la 25.11. Heurekassa suuri Hyvän sään aikana -ilmastotapahtuma, Pihkala on haastateltavana klo 16.30

- to 14.12. Helsingin yliopiston tiedekulmassa paneelikeskustelu: ympäristödokumentaristi John Webster, ympäristötutkija Panu Pihkala ja ilmastotutkija Laura Riuttanen

Panu Pihkala (s. 1979) on monitieteinen ympäristöasioiden tutkija Helsingin yliopistossa. Aktiivisen yhteiskunnallisen keskustelijan aiempia julkaisuja ovat muun muassa Vihreät riparit (2015), Luontokirkkovuosi (2013) ja Luonto ja Raamattu (2010).

Panu Pihkala, Päin helvettiä? Ympäristöahdistus ja toivo. Kirjapaja 2017. 301 s. KL 50.1. ISBN 978-952-288-638-5. Ovh 32,50

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt: Kirjapaja/viestintäpäällikkö Marja-Liisa Saraste 09 6877 4568, marja-liisa.saraste@kirjapaja.fi; tai Panu Pihkala 050 3212293, panu.pihkala@helsinki.fi

Arvostelukappaleet: Minna Vatja, minna.vatja@kirjapaja.fi