Pirkko Siltalan humaani teos kuolemisesta ja hyvästä kuolemasta

Pirkko Siltala kirjoittaa teoksessaan Elämän päättyessä (Kirjapaja) kuolemasta ja kuolemisesta yksilön elämän perimmäisenä kysymyksenä. Syvästi humaanilla otteella ja pitkän ammatillisen kokemuksensa kautta Siltala lähestyy kuolemaa elämänvoimana, joka on mukanamme joka hetki.

Kuolema on ihmiselämän suurin ja kaikkein henkilökohtaisin kysymys. Se näyttäytyy milloin pelkona tai luopumisen suruna, milloin syvänä ilona ja kiitollisuutena elämästä ja sen lahjoista.

"Meissä asuu kuolemanpelon rinnalla myös elämänpelko, sillä elämän rakastamiseen sisältyy myös oman kuoleman hyväksyntä ja kaikkien rakkaiden kuolemat", Siltala kirjoittaa. "Rakkaus, hyväksyntä ja avoin vuorovaikutus suojaavat meitä elämässämme ja kannattelevat kuolemassamme. Tämä on myös hyvän saattohoidon ydin", hän sanoo. "Kuolevan tulee saada elää viimeiset vaiheensa oman arvonsa säilyttäen ja löytää itselleen persoonallinen, oma kuolemansa."

Ihminen muodostaa suhteen kuolemaansa monin tavoin, jotka vaihtelevat ja muuttuvat hänen elämänsä aikana - hänen elämänkokemustensa, elämäntilanteidensa ja persoonallisuutensa mukaan. Myös aika ja kulttuuri vaikuttavat siihen, mitä kuolemasta ajattelemme. Hyvä kuolema on siksi aina sekä yksilöllinen että yhteisöllinen kysymys.

Pirkko Siltala on filosofian lisensiaatti ja psykoanalyytikko. Hän on julkaissut lukuisia teoksia, mm. Nainen ja masennus (2006) ja Vanhuus (2013). Siltala on työskennellyt pitkään saattohoidon parissa. Hän on kirjoituksissaan pohtinut myös mm. varhaisen vuorovaikutuksen kysymyksiä, luovuutta, taakkasiirtymiä ja ylisukupolvisia traumoja.

Pirkko Siltala, Elämän päättyessä - Matka kohti kuolemaa. Kirjapaja 2017. 153 s. Kl 59.49. ISBN 9789522887993. Ovh. 25,90.

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt: Pirkko Siltala 045 322 4670, pirkko.siltala@gmail.com, tai Kirjapaja / Marja-Liisa Saraste marja-liisa.saraste@kirjapaja.fi (lomalla 3.-30.7.). Arvostelukappaletilaukset ja kuvapyynnöt: tilaukset@kirjapaja.fi