Adventista ramadaniin -teos kertoo elävästi uskonnollisten juhlien vietosta Suomessa

Adventista ramadaniin - Uskonnolliset juhlat Suomessa (Kirjapaja) on kattava tietoteos uskontoihin liittyvistä juhlista, juhlaperinteistä ja juhlanviettotavoista. Kirja kokoaa luterilaisen valtaväestön ja uskonnollisten vähemmistöjen juhlaperinteet yksiin kansiin.

Tietoja eri uskontojen juhlaperinteistä Suomessa ei ole aikaisemmin ollut saatavilla. Juhlakulttuurimme on etenkin maahanmuuton myötä monipuolistunut entisestään ja on nyt värikkäämpää kuin koskaan aikaisemmin. Esillä on 54 Suomessa vietettävää juhlaa, joista valtaosa on suurelle yleisölle tuntemattomia.

Uskonnolliset juhlat tarjoavat kurkistusikkunan tavallisten ihmisten uskonnollisuuteen ohi filosofisten ja teologisten oppirakennelmien. Kirjaa varten on haastateltu kymmeniä eri uskontojen harjoittajia, jotka kertoivat omista perinteistään ja tavoistaan. Mukana on juhliin liittyviä tarinoita, yleisimpiä tapoja ja yksityiskohtia. Kirja avaa suljettuja ovia suomalaisten koteihin, temppeleihin, kirkkoihin ja rukoushuoneisiin, keskelle ramadania, shogatsua ja buddhalaista vesijuhlaa. Haastattelujen ansiosta teoksessa myös tuoksuu ja maistuu eletty elämä.

Ensimmäisen adventtisunnuntain jumalanpalvelus eli "Hoosianna-kirkko" on toiseksi suosituin kirkossakäyntipäivä joulun jälkeen, kirjassa todetaan. "Puhekielessä adventti tarkoittaa usein vain ensimmäistä adventtisunnuntaita, vaikka se viittaa koko neljän joulua edeltävän viikon jaksoon."

Joskus maallikkojen kokemus juhlien merkityksestä voi olla kaukana siitä, mikä juhlan merkitys on uskonnon opin näkökulmasta. "Kristilliset kirkot esimerkiksi arvostavat helluntain kolmen suurimman juhlan joukkoon, mutta käytännössä sen viettoon ei enää liity laajasti tunnettuja perinteitä tai tapoja. Mitä laajempaa juhlan viettäminen on, sitä enemmän mukana on myös ei-uskonnollista ainesta", kirjan tekijät Tuija Pyhäranta, Joona Raudaskoski ja Olli Seppälä toteavat.

Kirjan kirjoittajat ovat uskontojournalismiin erikoistuneita toimittajia. Kristillisistä juhlista kertovat artikkelit on kirjoittanut Olli Seppälä. Muslimien, juutalaisten, baha’i-uskon harjoittajien, mormonien ja Jehovan todistajien juhlista on kirjoittanut Joona Raudaskoski. Hindujen, sikhien, buddhalaisten, šintolaisten ja uuspakanoiden juhlia käsittelevät osuudet on kirjoittanut Tuija Pyharanta.

"Myös lukijalla on nyt mahdollisuus vertailla eri uskontojen juhlaperinteitä ja löytää luontevia tapoja ylittää uskonnollisia ja kulttuurisia kuiluja", tekijät sanovat.

Tuija Pyhäranta, Joona Raudaskoski, Olli Seppälä: Adventista ramadaniin - Uskonnolliset juhlat Suomessa. Kirjapaja 2016. 220 s. Kl 32.6. ISBN 978-952-288-520-3. Ovh.

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt: Kirjapaja/viestintäpäällikkö Marja-Liisa Saraste 09 6877 4568, marja-liisa.saraste@kirjapaja.fi; tai Olli Seppälä 040 587 7411, olli.seppala@kotimaa.fi; Joona Raudaskoski, 0400 485184 joona.raudaskoski@gmail.com; Tuija Pyhäranta 050 599 1261, tuija.pyharanta@gmail.com.