Laura Kolben Nykyajan nainen kertoo toimittajaäidistä ja muutoksen vuosikymmenistä

Laura Kolben teos Nykyajan nainen. Pirkko "Pii" Kolbe - äiti ja toimittaja (Kirjapaja) on ilmeikäs henkilökuva ammattinsa taitaneesta, lahjakkaasta naisesta ja suomalaisen yhteiskunnan suurten muutosten vuosikymmenistä. Se on myös koskettava kertomus äidin ja tyttären suhteesta ja siitä, mitä eräässä suomalaisessa perheessä tapahtui.

Toimittaja Pirkko Kolbe tuli lukijoille tutuksi Helsingin Sanomien teräväkynäisenä Piinä, joka otti teksteissään kainostelematta kantaa ajankohtaisiin aiheisiin. Hän oli toimittajana kuitenkin myös paljon muuta kuin rakastettu ja inhottu Pii.

Pirkko Kolbe oli työssään nykyajan asialla - hän kirjoitti kaupungistumisesta, naisen asemasta ja tasa-arvosta, hyvinvointivaltion muodostumisesta ja perhe-elämän arkisista ongelmista. "Pakinoitsija-Piin rinnalle haluan nostaa poleemisen ja vahvan mielipidevaikuttaja-toimittajan ja edelläkävijän", Laura Kolbe kirjoittaa.

Aiheensa Pirkko Kolbe poimi pitkälti omasta elämänpiiristään, nuoren ja sitten varttuneemman kaupunkilaisen virkaäidin maailmasta. Joskus aiheet ja oma arki limittyivät siinä määrin, että tytär saattaa vuosikymmeniä myöhemmin lukea äidin jutuista perheensä ja omien nuoruusvuosiensa historiaa.

Nykyajan nainen kertoo nuoren Kolben perheen elämästä kaupungistuvassa, uutta kohti suuntaavassa Suomessa. Se kertoo myös perhe-elämän ristiriidoista, kodin ilmapiirin ennakoimattomuudesta ja onnellisen avioliiton muuttumisesta perhehelvetiksi. Arjen asioissa boheeminpuoleisen äidin rinnalla Laura-tyttären osaksi lankesi järjestyksen ylläpito ja huolehtiminen. Niillä saattoi osoittaa rakkautta silloinkin kun sanoja ei tuntunut olevan.

Laura Kolbe, Nykyajan nainen. Pirkko "Pii" Kolbe - äiti ja toimittaja. Kirjapaja 2016. 252 s. Kl 99.1. ISBN 9789522884879. Ovh. 32,90.

Laura Kolbe on Euroopan historian professori Helsingin yliopistossa. Hän on kirjoittanut lukuisia teoksia historian ja kulttuurin aihepiireistä, mm. Yläluokka (2014) ja Luokkaretkellä hyvinvointiyhteiskunnassa (2007, yhdessä Katriina Järvisen kanssa).

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt: Kirjapaja/viestintäpäällikkö Marja-Liisa Saraste, marja-liisa.saraste@kirjapaja.fi; 09 6877 4568, tai Laura Kolbe, laura.kolbe@helsinki.fi; 040 511 7505. Arvostelukappaleet: Minna Vatja, minna.vatja@kirjapaja.fi