Luterilaisuuden merkitys tänään ja huomenna

Tiedote 12.5. Embargo kirja-arviolle 19.5. klo 9, ks. julkistamistilaisuus (alla)

Armon horisontit (Kirjapaja 2016) arvioi luterilaisuuden nykytilaa ja tulevaisuutta sen perinteestä käsin. Luterilaisuus on punoutunut syvälle suomalaiseenkin yhteiskuntaan ja kulttuuriin, mutta onko luterilaisuudella annettavaa tämän päivän teologiassa ja globalisoituneessa maailmassa?

Kirjan yhdeksän artikkelin kirjoittajat ovat eturivin tutkijoita, ja he nostavat esille kysymyksiä, jotka ovat meille ajankohtaisia. Teoksessa luodaan katsaus kulutusyhteiskuntaan, ympäristöongelmiin, karismaattisuuden kasvuun ja sosiaaliseen mediaan. Nämä kysymykset eivät olleet reformaattoreiden kysymyksiä - mutta meidän kysymyksiämme ne ovat. Mitä annettavaa luterilaisuudella on niille?

Vuosi 2017 on reformaation merkkivuosi. Silloin tulee kuluneeksi 500 vuotta siitä, kun Luther naulasi teesinsä Wittenbergin linnankirkon oveen. "Jos Luther olisi toiminut viisi vuosisataa myöhemmin, hän olisi saattanut julkaista hyvinkin teesinsä Facebook-seinällään ja jakaa linkin Twitterissä", arvellaan Armon horisontit -teoksen esipuheessa.

Merkkivuoden alla julkaistavassa artikkelikokoelmassa pohditaan kriittisesti Lutherin perintöä muuttuneessa maailmassa. Armon ajatellaan olevan luterilaisuuden ytimessä. Mitä merkitsee luterilainen käsitys armosta? Entä löytyykö sitä muista uskonnoista?

Kirjan ovat toimittaneet Anna-Kaisa Inkala ja Jyri Komulainen. Kirjoittajia ovat Jari Jolkkonen, Kari Immonen, Patrik Hagman, Panu Pihkala, Kirsi Stjerna, Mika Vähäkangas, Jyri Komulainen ja Meri-Anna Hintsala. Teoksen päättää Serafim Seppälän ekumeeninen jälkikirjoitus.

Anna-Kaisa Inkala ja Jyri Komulainen (toim.): Armon horisontit. Huomisen luterilaisuus. Kirjapaja 2016. 224 s. KL 20.2. ISBN 9789522883056. Ovh. 18,90

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:

Kirjapaja, viestintä / Marja-Liisa Saraste, marja-liisa.saraste@kirjapaja.fi tai Piispainkokouksen pääsihteeri Jyri Komulainen, p. 040 1425 189, jyri.komulainen@evl.fi ja Piispainkokouksen teologinen sihteeri Anna-Kaisa Inkala, p. 050 380 3270, anna-kaisa.inkala@evl.fi

Arvostelukappaleet: Minna Vatja, minna.vatja@lastenkeskus.fi

Julkistamistilaisuus: 19.5. klo 9 Kirkon talossa, Mikael-sali, Eteläranta 8. Ilmoittautuminen 17.5. mennessä: https:/www.lyyti.in/Synodaalikirjan_julkaisutilaisuus_6563