Perheyhteisöllä on yhä merkitystä, osoittaa Peilistä katsoo perhe -teos

Julkaisuvapaa 11.3.2016  Riitta Tuluston Peilistä katsoo perhe - Kuka meitä kasvattaa? (Kirjapaja) -teoksessa kerrotaan, miten perhe, suku ja esimerkiksi koulu evästävät meitä elämässä. Kirja muistuttaa perheissä vaikuttavien myönteisten, eteenpäin kantavien asioiden ja perinteiden merkityksestä.

Monet suhtautumistavat, käyttäytymismallit, asenteet ja elämäntyyliin liittyvät asiat, jopa ammatit, siirtyvät sukupolvelta toiselle. Miten juurensa kokee urheilija- tai taiteilijasuvussa varttunut, entä rikkinäisessä kodissa kasvanut tai poliittisesti aktiivisten vanhempien lapsi?

Jotkut saavat kodin perintönä paljon. Toisaalta ihmiset selviytyvät, vaikka elämän eväät kotoa olisivat jääneet vähäisiksi. Opettajista ja sosiaalityöntekijöistä voi parhaimmillaan tulla tärkeitä elämän suunnan viitoittajia ja kannustajia.

Riitta Tulusto on haastatellut laajaa joukkoa hyvin eritaustaisten perheiden jäseniä kodin ja kasvuympäristön merkityksestä. Esimerkiksi Kapasten jääkiekkosuvussa on arvostettu monessa polvessa liikuntaa ja toisista välittämistä. Anna Kontulalle suku on paras turvaverkko elämässä. Miranda Vuolasrannan romaniperheessä rehellisyys ja omastaan jakaminen ovat arvossaan. Päiväkodinjohtaja Kirsti Hakkola kertoo sykähdyttävän tarinan omista lähtökohdistaan ja luotsaamansa Vironniemen päiväkodin johtoajatuksista. Haastateltavia on Helsingistä Inariin, 17-vuotiaasta 92-vuotiaaseen. Kertojien kautta hahmottuvat kulloisenkin ajan kasvatuskulttuurit.

"Sukuyhteisön merkityksen vähenemisestä on puhuttu paljon, mutta nämä tarinat osoittavat päinvastaista. Perhe ei ole pahin, eikä suvustakaan tarvitse päästä eroon, sillä se kantaa ja antaa juuret epävarmassa maailmassa", Riitta Tulusto toteaa.

Tietokirjailija Riitta Tulusto on seurannut kasvatustrendejä vuosikymmeniä niin työssään erityisopettajana kuin äitinä ja isoäitinäkin.

Riitta Tulusto, Peilistä katsoo perhe - Kuka meitä kasvattaa? Kirjapaja 2016. 210 s. Kl 14.8. ISBN 9789522883797. Ovh. 31,90

Lisätietoja: Kirjapaja / viestintäpäällikkö Marja-Liisa Saraste (09 6877 4568) marja-liisa.saraste@kirjapaja.fi tai Riitta Tulusto (0407616137) riitta.tulusto@gmail.com

Arvostelukappaleet: Minna Vatja, minna.vatja@kirjapaja.fi