60-luvun radikaali opiskelijapappi muistelee

Heikki Palmun muistelmateos Oulusa koulusa (Kirjapaja) avaa fiktion keinoin ikkunat 1960-luvun maailmaan, opiskelijapolitiikkaan ja muutosten myllertämään kirkkoon. Tunnelmat ovat kiihkeitä ja kannanotot jyrkkiä. Monenlaisten ristiriitojen paineessa päähenkilö yrittää pyrkiä papintyöhön, elää elämäänsä kirjailijana, puolisona ja isänä.

Suuret ikäluokat ovat tulleet eläkeikään. Muistelmissaan yksi heistä, turkulainen pastori ja kirjailija Heikki Palmu palaa tähän aikakauteen. Hän aloitti teologian opintonsa Helsingissä syksyllä 1968, joka oli opiskelijakapinan alkuvuosi Suomessa.

"Kirja antaa muistelijansa subjektiivisen näkökulman 60-lukulaisuuteen, suurten ikäluokkien kokemukseen opiskelijoiden kapinasta, Vanhan valtaamisesta, vasemmistosta ja porvareista, kirkon säilyttäjistä ja uudistajista, ja yhden avioparin ja perheen elämästä aikana, jolloin avoliitto tuli Suomeen", Heikki Palmu kirjoittaa.

Elettiin kesää 1974. Heikki Palmu oli juuri valmistunut ja muuttanut perheensä kanssa Ouluun. Tarkoitus oli aloittaa työ opiskelijapappina, perustaa koti ja juurtua pohjoiseen maisemaan. Tie nousi kuitenkin pystyyn: tuomiokapituli ei suostunut vihkimään aseistakieltäytyjänä tunnettua vasemmistolaista "partajeesusta" papiksi. Ei auttanut kuin laatia yhä uusia anomuksia, odottaa ja yrittää viedä loppuun seuraavan kirjan käsikirjoitusta.

Heikki Palmu (s. 1946) on pastori, työnohjaaja ja vapaa kirjailija. Palmu asuu Turussa. Hänen mittava kirjallinen tuotantonsa käsittää toistakymmentä teosta ja muun muassa viisi kuunnelmaa YLE:lle. Kirkon tehtävissä hän on ollut korkeakoulupastorina Oulussa, kirkkoherrana Suomenniemellä, johtavana sairaalapastorina Uudessakaupungissa sekä suomalaisena pappina Münchenissä. Toimitussihteerin, päätoimittajan, kolumnistin ja vakituisen avustajan tehtäviä hänellä on ollut Ytimessä, Etsijässä, Turun Ylioppilaslehdessä, Oulun Ylioppilaslehdessä, Kotimaassa ja Uudenkaupungin Sanomissa.

Palmu, Heikki: Oulusa koulusa - 60-lukulaisen muistelmat. Kirjapaja 2016. 344 s. Kl 99.1. ISBN 978-952-288-350-6.

Lisätietoja: Kirjapaja / viestintäpäällikkö Marja-Liisa Saraste (09 6877 4568) marja-liisa.saraste@kirjapaja.fi tai Heikki Palmu (045 8959160) hkpalmu@gmail.com

Arvostelukappaleet: Minna Vatja, minna.vatja@kirjapaja.fi