Urheilun valoja ja varjoja

Kiveen hakatut -sarja täydentyy uudella teoksella Urheilun valoja ja varjoja (Kirjapaja). Siinä Arto Teronen ja Jouko Vuolle käsittelevät suositulla tyylillään urheilijoiden elämäntarinoita ja -kohtaloita. Teos esittelee kaksikymmentä elämäntarinaa, mukana ovat muun muassa Eero Mäntyranta, Eino Kaakkolahti, Mika Ahola, Kai Pahlman, Kalle Kaihari ja Seppo Liitsola. Kaikkiaan sarjassa niitä on nyt luettavissa täydet sata.

Tarinat kertovat jo edesmenneiden urheilijoidemme elämästä - ihmisistä suoritusten ja tilastojen takaa. Tekijät ovat etsineet ja löytäneet ihmisen tarinoita eri puolilta Suomea. Isänmaa ja suomalaiset ovat tulleet tutummiksi, kun he ovat kulkeneet kalmistoja, Hietaniemestä aina Pellon hautausmaalle.

Urheilijan arki on enimmäkseen tasaista puurtamista. Kovan työn tavoitteena ovat auringonpaisteiset hetket ja onnistuneet suoritukset, mutta elämään kuuluu myös varjoisia päiviä ja pimeitä polkuja. Omaisten, läheisten ja muiden urheilusankareidemme rinnalla kulkeneiden ihmisten muistoista ja kokemuksista piirtyy kuva moni-ilmeisistä persoonista.

Urheilun valoja ja varjoja -kirjassa on mukana muun muassa runoileva kiekkojätti, yrittäjähenkinen Lapin mies, luontoa rakastanut kaukaloiden rymistäjä, ikuinen musiikin- ja elämänopiskelija, viidesti maapallon ympärysmitan ja ylikin kilometrejä kerännyt himojuoksija, punakaartilaisesta varakkaaksi liikemieheksi kohonnut biljardin pelaaja, saman tien kulkenut painija sekä monta muuta elämänpolkua ja -valintaa.

Arto Teronen ja Jouko Vuolle: Urheilun valoja ja varjoja - Kiveen hakatut. 292 s. Kirjapaja 2015. Kl 79.1. ISBN 978-952-288-220-2. Ovh. 37,20.

Kokeneet urheilutoimittajat ja -kirjailijat Arto Teronen ja Jouko Vuolle ovat tehneet yhdessä suosittua Kiveen hakatut -radiosarjaa ja Kiveen hakatut -kirjojakin jo viisi sekä teokset Urana olympiakisat - Peter Tallbergin tuulinen elämä (2014), Taiteilijakukkulalla (2012) ja Pelimies Jerry Salmi (2013).

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt: Kirjapaja/viestintäpäällikkö Marja-Liisa Saraste, marja-liisa.saraste@kirjapaja.fi; 040 553 4757 tai Jouko Vuolle, jouko.vuolle@yle.fi; 0400 505 306 ja Arto Teronen, arto.teronen@gmail.com; 040 545 1312.

Arvostelukappaleet: Minna Vatja, minna.vatja@kirjapaja.fi