Laulavat lenkkitossut – hyväntuulista urheilurunoutta koko perheelle

Aina ei kilpailla palkintopotista./ Kaiken ei tarvitse olla niin totista.

Jukka Itkosen kirjoittama ja Matti Pikkujämsän kuvittama uusi teos Laulavat lenkkitossut - Urheilullisia liikuntarunoja (Lasten Keskus) kertoo urheilun moni-ilmeisestä maailmasta tämän päivän näkökulmasta, hyväntuulisesti ja hymykuopilla. Vaikka urheilu on niin suosittua, sitä kuvaavaa runoutta on Suomessa kirjoitettu varsin vähän.

Teos tarjoaa liikunnan iloa ja kilpailun jännitystä muun muassa Savolaisen keihäänheittäjän, Ossi Motocrossin ja tenniksen suurmestarin Donna Vimpelin siivittämänä. Entä millainen on Paini-ilta palokunnantalossa ja kuka mahtaa olla Vuoden eräsmies?  

Laulavat lenkkitossut ilahduttaa liikunnan ja runouden ystäviä ikään ja sukupuoleen katsomatta. Mukaan vain kaikki, radalle tai katsomoon! Runon savolainen keihäänheittäjä sen tietää: "Jos tukijalaka pittää/ ja tuuloo sopivasti,/ keppi suattaa lentee,/ nuapurjkyllään asti."

Suomessa urheilun arvostus on säilynyt merkittävänä, ja kansaamme liitetty jopa urheiluhulluuden piirteitä. Liikuntaharrastukset ovat vuosikymmenten mittaan koonneet suomalaisia kentille, laduille ja katsomoihin: milloin on hypitty tamburiinin tahtiin, milloin skeitattu, suunnistettu ja lyöty kunnareita...

Ennen Laulavia lenkkitossuja urheilu ja runous ovat kohdanneet suomalaisessa kirjallisuudessa vain harvoin, mutta ainakin Yrjö Jylhän kokoelmassa Viimeinen kierros - Urheilurunoja (1931) ja Klaus U. Suomelan toimittamassa Suomalaista urheilurunoa -teoksessa (1958), jonka tavoitteena oli aktivoida runoharrastusta "tuhansien urheiluharrastajien ja kolmisentuhannen urheiluseuran keskuudessa". 

Kirjailija JUKKA ITKOSEN tuotanto on laaja ja monipuolinen. Hänen leikittelevät ja elämäniloiset tekstinsä ovat monenikäisten suosikkeja. MATTI PIKKUJÄMSÄ on kuvittaja-graafikko, jonka persoonallinen kädenjälki ihastuttaa monissa kirjoissa, kansissa, lehdissä ja kankaissa.

Jukka Itkonen ja Matti Pikkujämsä (kuv), Laulavat lenkkitossut - Urheilullisia liikuntarunoja. Sid. 56 s. ISBN 978-952-288-252-3; Kl L 82; Ovh 23,00; Lasten Keskus 8/2015

Lisätietoja: Lasten Keskus / viestintäpäällikkö Marja-Liisa Saraste (09 6877 4568) marja-liisa.saraste@lastenkeskus.fi  tai Jukka Itkonen juki.itkonen@gmail.com. Arvostelukappaleet ja kuvapyynnöt: Minna Vatja, minna.vatja@lastenkeskus.fi (Kansikuva: www.lastenkeskus.fi/kuvapankki.)