Leijona se venytteli on oivaltava kokoelma suomalaista lastenrunoutta

Leijona se venytteli (Lasten Keskus) on Tuula Korolaisen ja Riitta Tuluston kokoama lastenrunokirja, joka esittelee lastenrunoutta Suomen itsenäisyyden ajalta. Tekijät ovat toimittaneet juhlavuoteen kaksi runokokoelmaa. Keväällä ilmestyi aikuislyriikan kokoelma Ikäisekseen hyvin säilynyt. Satavuotiaan Suomen runoja (Kirjapaja), jossa on runo jokaiselta itsenäisyyden vuodelta.

Lastenrunokokoelma tarjoaa oivaltavan runomatkan halki itsenäisen Suomen historian. Runot on järjestetty osastoihin, jotka kertovat perheestä, leikeistä, ammateista, oppimisesta, matkanteosta, suomalaisuudesta ja vuoden kierrosta luonnossa. Vuosien saatossa lastenrunojen kuvaama maailma vaurastuu, kaupungistuu, teknistyy ja kansainvälistyy.

Kirjassa ovat edustettuina suomalaisen lastenrunouden huiput Immi Hellénistä ja Lauri Pohjanpäästä Kirsi Kunnakseen ja Jukka Itkoseen. Kaikkiaan runoja on kirjassa 130 yli 50 runoilijalta, myös esikoisrunoilijoilta ja unohtuneilta uranuurtajilta. Nimirunona on Pia Perkiön Leijona se venytteli vuodelta 2014.

Oppaana aikamatkalla toimii kuvittaja Maija Hurmeen luoma viisas, sydämellinen ja notkea leijona. Liikuttavat ja humoristiset kuvat avaavat runoihin uusia tasoja ja houkuttelevat löytöretkelle historiaan. Kirjan lopussa on hakemisto sekä sananselitysosuus ja tehtäviä.

Lastenkirjailija Tuula Korolainen ja tietokirjailija Riitta Tulusto ovat yhdessä kirjoittaneet ja toimittaneet monia lasten tietokirjoja, joista heidät on mm. palkittu Tietopöllö-palkinnolla. Maija Hurme on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka on julkaissut myös useita omia kuvakirjoja.

TUULA KOROLAINEN JA RIITTA TULUSTO (toim.) Leijona se venytteli. 100 vuotta suomalaista lastenrunoutta.  Lasten Keskus 2017. 112 s. L82. ISBN 978-952-288-780-1. 25,50 e.