Pekka Haavisto kulkee uutuusteoksessaan suomalaisuuden jäljillä

Tiedote, julkaisuvapaa 26.10.2017 klo 9

Pekka Haavisto kertoo Lipunnostossa (Kirjapaja) omista liputuspäivien tunnelmistaan ja pohtii, mitä nuo päivät meille oikeastaan merkitsevät. Haavisto kulkee kirjassaan yksityisissä maisemissa ja yleisessä - historiassa ja nykyajassa. Matkaa tehdään niin YK:n jeeppisaattueessa Bagdadissa kuin isän Fiatilla kesänviettoon Teiskoon.

"Heräämme liputuspäivän aamuun, katsomme ikkunasta ja kysymme: mille tänään liputetaan? Sama kysymys on ollut mielessäni tätä kirjaa kirjoittaessani", Pekka Haavisto kirjoittaa. Liputuspäivät herättävät eloon historian tapahtumia ja muistuttavat kansakunnalle tärkeistä ihmisistä, mutta niihin liittyy paljon myös omia mielikuvia, ajatuksia ja tunteita. Kun Suomen lippu liehuu, näemme siinä sekä kansallisen symbolimme että omia muistojamme.

Lipunnosto on tutkimusmatka Suomeen ja maailmaan. "Emme ole eläneet sadan vuoden yksinäisyyttä vaan sadan vuoden yhteistyön", Haavisto kirjoittaa, viitaten suosikkikirjaansa Gabriel García Márquezin Sadan vuoden yksinäisyyteen. Millaista tarinaa haluamme Suomesta itsellemme ja muille kertoa? Entä millaisille asioille haluamme nyt ja tulevaisuudessa liputtaa?, pohtii Haavisto teoksessaan.

Pekka Haavisto on kansanedustaja ja Euroopan rauhaninstituutin puheenjohtaja. Hän on työskennellyt monissa kansainvälisissä asiantuntijatehtävissä, mm. EU:n erityisedustajana ja YK:n neuvonantajana. Haavisto on toiminut myös ministerinä sekä vihreiden ja Euroopan vihreän puolueen puheenjohtajana ja ulkoministerin erityisedustajana rauhanvälityksessä.

Pekka Haavisto: Lipunnosto - ja räätälin viisaus. Kirjapaja 2017. 242 s. Kl 99.1 ja 92.7. ISBN 978-952-288-065-9. Ovh. 34,90