Asiantuntijoilta eväitä lapsen tukemiseen erotilanteessa

Heli Pruukin ja Jari Sinkkosen Lapsi ja ero (Kirjapaja) tarjoaa keinoja tukea lasta ja nuorta vanhempien erotessa sekä näkökulmia omaan vanhemmuuteen uudessa tilanteessa.

Miten löytää lapsen hyvinvoinnille parhaat ratkaisut uudessa tilanteessa? Miten kommunikoida rakentavasti? Kuinka olla vanhempi, kun perheen yhteinen elämä päättyy ja vanhemmuus toteutuu erillään? Miten rakentaa arki ja luoda tietä tulevaan?

Ero myllertää kaikkien perheenjäsenten elämää. Pitkään jatkuva riitely on asiantuntijoiden mukaan lapselle hyvin haitallista. Teoksessa käsitellään tutkimustiedon valossa myös paljon puhuttuja asumiskysymyksiä ja vieraannuttamista.  

Eron jälkeinen, vastuullinen vanhemmuus alkaa parhaassa tapauksessa jo ennen eroa. "Eroa ja sen vaiheita tulisi suunnitella yhdessä. Kummallakin vanhemmalla on yhteinen vastuu lapsista. Se merkitsee vuorovaikutuksen jatkumista ja sitä, että kumpikin sitoutuu paitsi omaan vanhemmuuteensa, myös tukemaan toistensa vanhemmuutta", Pruuki ja Sinkkonen toteavat.

"Vanhempien eron mahdollisimman hyvä hoitaminen on erinomaista lasten psyykkisten ja sosiaalisten ongelmien ennaltaehkäisyä. Vaikka suurin osa lapsista selviää eron aiheuttamasta stressistä ja turvattomuuden kokemuksista, osalla vaikeudet jatkuvat useiden vuosien ajan, jopa aikuisuuteen asti."

Teos tarjoaa laajasta tutkimusaineistosta koottua tietoa erosta lapsen kannalta ja lapsen hyvinvointia tukevista käytännöistä, välineitä vanhemmuuden vahvistamiseen sekä käytännön neuvoja, joiden avulla eroa voi käsitellä lapsen kanssa. Mukana on myös perheterapiatyön ja sovittelun arjesta nousevia näkökulmia.

Heli Pruuki on teologian tohtori, pariterapeutti ja perhepsykoterapeutti. Hän on työskennellyt pitkään pari- ja perheterapian parissa. Jari Sinkkonen on lääketieteen tohtori, lastenpsykiatrian erikoislääkäri ja lasten- ja nuorisopsykoterapeutti. Hänellä on pitkä kokemus työstä lasten hyvinvoinnin ja psyykkisen kehityksen parissa.

Heli Pruuki ja Jari Sinkkonen: Lapsi ja ero - Eväitä eteenpäin. Kirjapaja 2017. 213 s. Kl 14.8.ISBN 9789522884862.

Lisätietoja: Kirjapaja/viestintäpäällikkö Marja-Liisa Saraste marja-liisa.saraste@kirjapaja.fi (096877 4568) Arvostelukappaleet: minna.vatja@kirjapaja.fi

#lapsijaero