Henkilökuva paavi Franciscuksesta

Ruotsalaisen toimittajan Kristina Kappelinin kirja Franciscus - Uuden ajan paavi (Kirjapaja) kertoo, miten argentiinalaisesta kemististä Jorge Mario Bergogliosta tuli ensimmäinen latinalaisamerikkalainen paavi ja miten valinta on vaikuttanut kirkossa ja koko maailmassa.

Kotimaassaan Jorge Bergoglio tunnettiin arkkipiispana, joka kulki slummeissa ja auttoi heikoimpaan asemaan joutuneita. Paaviksi tultuaan hän otti nimekseen Franciscus ja astui näin köyhien auttajana tunnetun Pyhän Franciscuksen jalanjälkiin.

Kirjassa kuljetaan paavin matkassa erilaisissa tapaamisissa ja avataan kannanottoja, jotka ovat ravistelleet Vatikaania ja koko katolista maailmaa. "Hän on tarttunut joihinkin vaikeimpiin mutta tärkeimpiin asioihin, jotka kirkon on kohdattava ollakseen uskottava tämän päivän uskovien silmissä", Kristina Kappelin kirjoittaa. Franciscus on alkanut muun muassa uudistaa Vatikaanin hämärää hallintoa, edistää läpinäkyvyyttä ja nollatoleranssia pedofiliaan.

Paavi Franciscus on puolustanut heikompiosaisia, asettunut pakolaisten rinnalle ja kritisoinut rahan valtaa. "Avatkaa sydämenne veljelle, sisarelle, jolla ei ole kattoa päänsä päällä, jolla ei ole työtä, jolla ei ole paikkaa, missä nukkua yönsä rauhassa", hän julistaa.

Teos piirtää kuvaa miehestä, joka yhä uudelleen on halunnut astua alas vallan korokkeilta ja kulkea eri tietä kuin edeltäjänsä. Hänestä onkin tullut sekä valtavan suosittu että omiensa joukossa kritisoitu.

Kristina Kappelin: Franciscus - Uuden ajan paavi. Kirjapaja 2017. Suomennos Mirja Hovila. 261 s. Kl. 99.1. ISBN 978-952-288-657-6. Ovh.

Kristina Kappelin on ruotsalainen toimittaja ja kirjailija. Hän on erikoistunut Vatikaaniin ja katoliseen kirkkoon, mutta seuraa laajasti myös italialaista yhteiskuntaa ja elämää. Kappelin asuu Roomassa.