Kirja Tavoitteesta tavaksi auttaa tekemään pysyviä elintapamuutoksia

Psykologi Anu Kangasniemen Tavoitteesta tavaksi - Tietoisesti kohti terveyttä ja hyvinvointia (Kirjapaja) auttaa elintapamuutosta tavoittelevia saavuttamaan tavoitteensa. Tiedämme kyllä, miten pitäisi syödä ja kuinka paljon liikkua, mutta yritykset paremman elämän puolesta päättyvät usein lyhyeen. Pysyvään muutokseen tarvitaan motivaatiota, jota on usein vaikea löytää.

"Hyvin usein pelkkä tieto tai tietoisuus esimerkiksi liikkumisen tai terveellisen ruokavalion hyödyistä ei johda toivottuun käyttäytymisen muutokseen. Muutoksen tueksi tarvitaan taitoja, jotka auttavat oman käyttäytymisen säätelyssä ja ohjaamisessa", Anu Kangasniemi kirjoittaa.

"Käyttäytymisen muutoksiin pyrittäessä on tärkeää suhteuttaa tavoitteet omaan elämäntilanteeseen sopivaksi ja ymmärtää se kokonaisuus, miten keho ja mieli liittyvät toisiinsa", Kangasniemi sanoo.

Kun elämä on omannäköistä, löytyy myös motivaatio muutoksiin. Pyrkimyksenä on elää elämää, jolla on merkitystä erityisesti itselle, ilman ulkoapäin tulevia odotuksia siitä, miten tulisi elää tai millaiselta näyttää.

Kirjan tietoisuustaitoihin, arvoihin ja hyväksyntään pohjautuva lähestymistapa sopii useiden terveyspsykologisten ongelmien itsehoitoon. Menetelmää ja siihen liittyviä harjoituksia voi soveltaa liikunta- ja syömiskäyttäytymisen ohella myös krooniseen kipuun, diabetekseen tai mielialaan liittyvissä ongelmatilanteissa.

Anu Kangasniemi on psykologian tohtori, terveyspsykologian erikoispsykologi sekä sertifioitu liikunta- ja urheilupsykologi. www.liikuntajahyvinvointi.fi

Anu Kangasniemi: Tavoitteesta tavaksi - Tietoisesti kohti terveyttä ja hyvinvointia. Kirjapaja 2017. 135 s. KL14.4. ISBN 9789522886477. Ovh. 31,90