Turun tuomiokirkon tarinoita Ruotsin vallan ajalta

Timo Niitemaan Itämaan muisti - Turun tuomiokirkon tarinoita Ruotsin vallan aikaan (Kirjapaja) avaa yhden rakennuksen vaiheiden kautta näkymiä Turun, Suomen ja koko Euroopankin kulttuuriseen, taloudelliseen ja poliittiseen historiaan. Sen ympärillä oleva miljöö kuuluu Suomen tunnetuimpiin kansallismaisemiin.

Turun tuomiokirkko rakennettiin 1200-luvulla läntisen kirkon etuvartioksi, Ruotsin Itämaan uljaaksi katedraaliksi. "Keskiajalla tuomiokirkko oli paitsi hengellisen myös maallisen vallan keskus, sillä Turun piispa johti käytännössä koko Ruotsin valtakunnan Itämaaksi kutsutun itäisen osan elämää", Timo Niitemaa kirjoittaa.

Valtakunnan kohtalot, sodat, nälänhädät ja taudit, mutta myös talouden kukoistus ja eurooppalaisen kulttuurin virtaukset jättivät kirkkoon jälkensä. Lukuisat rakennuksen yksityiskohdat, säilyneet esineet, taideteokset ja muistomerkit kertovat vuosisataisista tapahtumista.

Tiedetoimittaja Timo Niitemaa kirjoittaa elävällä journalistisella tyylillä, samalla historiantutkimuksen tuloksiin nojaten. Tarinoiden kautta avautuu paitsi Turun, myös Suomen ja koko Euroopankin värikäs historia kuohuvina Ruotsin ajan vuosisatoina. Tarinoita tukee valokuvaaja Hanna Oksasen oivaltava kuvitus.

Timo Niitemaa on turkulainen tiedetoimittaja ja tietokirjailija. Hän on toiminut pitkään Turun yliopiston tiedottajana. Julkaisuissaan Niitemaa on käsitellyt muun muassa tieteen popularisointia ja yliopiston historiaa.

Timo Niitemaa: Itämaan muisti - Turun tuomiokirkon tarinoita Ruotsin vallan aikaan. Kirjapaja 2017. 232 s. Kl 92.81. ISBN 978952288583. Ovh. 36,90