Katolisempi kuin luulit, väittää Emil Antonin kirja Suomesta

Emil Antonin Katolisempi kuin luulit (Kirjapaja) vie lukijansa aikamatkoille Suomen historiaan ja nykyisyyteen, 1100-luvulta 2000-luvulle saakka. Teos paljastaa, että kulttuurimme ei ole aivan niin umpiluterilainen kuin luulisi.

Suomen kirjoitettu historia alkaa Köyliönjärven pyhimystarinasta, jonka jälkeen maamme oli katolinen noin neljänsadan vuoden ajan. Katolinen vaikutus ei kadonnut reformaation jälkeenkään, vaan se on kulkenut Suomen ja suomalaisuuden rinnalla monin yllättävinkin tavoin vuosisadasta toiseen.

"Luterilaisuus on muovannut suomalaista yhteiskuntaa nyt suunnilleen yhtä kauan kuin katolisuus sitä ennen", Emil Anton kirjoittaa. "1500-luvun jälkeen viralliseksi tullut luterilaisuus ei merkinnyt katolisuuden loppua", Anton toteaa. "Suomen ja suomalaisuuden ymmärtäminen edellyttää luterilaisuuden ymmärtämistä, ja luterilaisuuden ymmärtäminen edellyttää katolisuuden ymmärtämistä."

Monet kulttuuriset asiat ja suomalaisuuden erityispiirteet ovat tavalla tai toisella sidoksissa uskontoon. Kirjassa lainataan muun muassa viime vuonna edesmennyttä toimittajaa Ilkka Malmbergia, joka eräässä reportaasissaan leikittelee ajatuksella katolisesta Suomesta.  

Teoksen sisältämät kirjallisuus-, taide- ja menovinkit laajentavat lukuelämystä ja houkuttelevat merkitykselliseen koti- ja ulkomaanmatkailuun, mielen ja ruumiin pyhiinvaellukselle.

Emil Anton, Katolisempi kuin luulit - Aikamatkoja Suomen historiaan. Kirjapaja 2017. 160 s. KL 90.2. ISBN 978-952-288-620-0. Ovh. 27,90

Emil Anton on väitöskirjaansa valmisteleva teologian ja filosofian maisteri, opettaja ja opas. Antonin lempiharrastuksiin kuuluvat muun muassa kielet, kulttuurit ja kotimaanmatkailu.