Vuoden 1918 jakolinjat puhuttavat yhä / 1918 -teos ilmestynyt

Risto Lindstedt ja Eero Ojanen kulkevat sisällissodan maisemissa kirjeenvaihtoteoksessaan 1918 - Matkoja muistin rintamilla (Kirjapaja). Vuoden 1918 sisällissodan jäljet ovat näkyneet yhteiskunnassamme kauan. Tapahtumia on lähestytty usein kansakunnan kahtiajaon kautta, eivätkä kaikki suomalaiset pitkään aikaan mahtuneet samaan kertomukseen.

Lindstedt ja Ojanen pohtivat tästä päivästä käsin kansallisen muistin luonnetta ja etsivät syitä yhteisen kertomuksen hataruuteen. Onko yhteiselle kertomukselle vihdoin tilaa vai ovatko jakolinjat nyky-yhteiskunnassa voimistuneet? he kysyvät.

Tekijät löytävät tämän ajan politiikasta sekä konsensusmielisyyttä että voimistuvaa nationalismia.

"Nykyään suomalaisen politiikan erityispiirteenä saatetaan pitää blokkirajojen ylittämistä, joka monessa muussa maassa on paljon vaikeampaa, ja sitäkin, että poliitikot yli puoluerajojen voivat olla hyviä henkilökohtaisia kavereita. Sata vuotta sitten oli toisin, silloin olisi tarvittu juuri tuollaisia ominaisuuksia. Jotain on siis opittu, ja luulen, että samat asiat pätevät myös tavallisten kansalaisten tasolla", Eero Ojanen kirjoittaa.

"Toisinaan tuntuu, että nationalismi on jo meilläkin leviävä ismi jonkinlaisena perususkon ja luottamuksen korvikkeena", Risto Lindstedt pohtii. "Globalisoituneessa maailmassa puudutettu nationalismi on niiden ideologia, joilla ei ole mitään sanottavaa tulevaisuudelle. Pelottavinta nationalismissa on se, että se voimiensa tunnossa alkaa käyttää historiaa politiikan teon energialähteenä. Siis tarkoitukseensa sopivaksi läträttyä historiaa. Näin on jo käynyt Venäjällä ja on käymässä Unkarissa. Vastenmielisintä nationalismissa on se, että siihen kovin herkästi liittyy uhrin rooliin asettuminen."

Risto Lindstedt ja Eero Ojanen, 1918 - Matkoja muistin rintamilla. Kirjapaja 2017. 148 s. Kl 92

ISBN 978-952-288-645-3. Ovh 32,90

Risto Lindstedt on Suomen Kuvalehdestä eläkkeelle jäänyt vapaa kirjoittaja. Eero Ojanen on filosofian tohtori, vapaa kirjoittaja ja filosofi. He ovat molemmat kirjoittaneet useita teoksia.