Ollaan ihmisiksi -teos avaa Juice Leskisen laululyriikkaa

Tiedote 21.10.2015
Lasse Halme
en Ollaan ihmisiksi - Juice Leskisen laulujen unelmat ja todellisuus (Kirjapaja) avaa Juice Leskisen lyriikoita ja pohtii lauluntekijän ajatusmaailmaa: Mitä Juice lauloi ihmisestä, rakkaudesta, yhteiskunnasta - ja Jumalasta? Miksi laulut puhuttelevat yhä uusia kuulijoita? Teos sisältää myös Juicen omia, aiemmin julkaisemattomia kommentteja sanoituksiinsa.

Juice Leskinen oli armoitettu rocklyyrikko ja verbaaliakrobaatti. Hän sanoitti ihmiselämää osuvasti ja usein kipeästikin. Traagisen elämän elänyt taiteilija oli teräväsanainen tarkkailija ja herkkä romantikko.

"Mielestäni unelman ja todellisuuden ristiriita on keskeinen Juice Leskisen elämän ja laulujen ymmärtämisessä", Lasse Halme kirjoittaa. "Oikeastaan se on läsnä lähes kaikissa hänen lauluissaan, läpi koko hänen tuotantonsa. Toden ja kuvitelman, rikkinäisen ja ehjän, todellisuuden ja unelman jännitekenttä on kaiken takana."

"Elämä on yhdistelmä onnea ja onnettomuutta, rakkautta ja menetystä, arjen harmautta ja toivoa paremmasta. Joskus hyvässä kokemuksessa on esimakua iankaikkisuudesta. Tämä on keskeistä sisältöä myös iskelmämusiikille, jossa kaivataan aavan meren toisella puolella olevaan Satumaahan. Juicen laulut erottuvat yleisestä massasta sisältönsä aitouden ja koskettavuuden vuoksi", Halme toteaa.

Lasse Halme on tutkinut Juice Leskisen sanoituksia, rocklyriikkaa ja kulttuuria. Hän on julkaissut rockkulttuuria ja uskontoa käsittelevät teokset Onko siinä sanoma? Mitä Juice todella sanoi? ja Rockin syvin olemus - filosofia, uskonto ja rock sekä kasvatukseen liittyviä teoksia ja oppimateriaaleja. Halme on innokas musiikin harrastaja ja tehnyt myös omia kappaleita ja käännöksiä esimerkiksi musiikkiteatteria varten. Halme on helsinkiläinen teologian tohtori ja Seurakuntien lapsityön keskuksen pääsihteeri.

Lisätietoja: Kirjapaja / viestintäpäällikkö Marja-Liisa Saraste (09 6877 4568) marja-liisa.saraste@kirjapaja.fi tai Lasse Halme 050 563 5754 lasse.halme@lastenkeskus.fi

Arvostelukappaleet: Minna Vatja, minna.vatja@kirjapaja.fi

HUOM! Ollaan ihmisiksi on Helsingin kirjamessujen ohjelmassa pe 23.10. klo 18 Sibelius-lavalla. Marketta Mattila haastattelee Lasse Halmetta.

Lasse Halme: Ollaan ihmisiksi - Juice Leskisen laulujen unelmat ja todellisuus. Kirjapaja Helsinki. 238 s. KL 82. ISBN 978-952-288-266-0. Ovh. 29 e.