Hoivataistelu - kirja omaishoivan Suomesta

Yhä useampi työikäinen suomalainen hoitaa huolenpitoa tarvitsevaa tai sairasta läheistään. ”Suomalaisessa hyvinvointivaltiossa – tai hoivavaltiossa – on siirrytty julkisen talouden vaikeuksien ja matalan talouskasvun aikana palveluvaltiosta omaishoivavaltioon”, kirjoittavat Heikki ja Kirsi Hiilamo uudessa teoksessaan Hoivataistelu–Tekoja läheisten puolesta (Kirjapaja 2015).

Hoivataistelu antaa puheenvuoron läheisiään hoitaville ja kertoo, millaista on heidän elämänsä sote-ratkaisujen ja väestön ikääntymisen kanssa kipuilevassa Suomessa. Miten oman vanhemman, puolison tai muun läheisen hoivaaminen muuttaa elämää ja mistä voimat hoitamiseen tulevat, kun työ ja perhe vaativat monesti myös osansa? Miltä suomalainen hyvinvointiyhteiskunta näyttää öisten päivystysmatkojen, alituisen huolen ja yksin asuvan vanhuksen hoitojärjestelyjen keskeltä? Entä mitä läheistään hoivaavat tilanteestaan ajattelevat ja mitä he haluavat sanoa poliittisille päätöksentekijöille?

Selvää on, että ilman läheisten taistelutahtoa moni asia olisi huonommin. Mutta onko asiat aina hoidettava taistellen, teos kysyy.

Vaikka läheistään hoivaavan elämäntilanne vaatii voimia ja kamppailukestävyyttä, hoivan kokemuksen perimmäinen inhimillisyys myös palkitsee ja kannattelee. Hoivassa kysymys on aina, ei vähemmästä kuin, arvokkaasta elämästä.

Kirjassa annetaan omaistaan hoivaaville myös konkreettisia neuvoja edunvalvontaan, hoivatyöhön sekä omaan jaksamiseen. Mietitään, miten heidän elämäntilannettaan voidaan helpottaa esimerkiksi työpaikoilla joustavuuden tai avoimemman ja sallivamman ilmapiirin kautta.

Heikki Hiilamo ja Kirsi Hiilamo, Hoivataistelu – Tekoja läheisten puolesta. 150 s. Kirjapaja 2015.

37 ja 59.2. ISBN 9789522881885. Ovh. 28,90.

Heikki Hiilamo on Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori, valtiotieteiden ja filosofian tohtori ja tietokirjailija. Kirsi Hiilamo on psykoterapeutti, pappi ja tietokirjailija. Hän työskentelee myös perheneuvojana.

Lisätietoja: Kirjapaja/viestintä Marja-Liisa Saraste 09 6877 4568 marja-liisa.saraste@kirjapaja.fi tai

Heikki Hiilamo 041 545 6394, heikki.hiilamo@saunalahti.fi ja Kirsi Hiilamo 041 538 9660, kirsi.hiilamo@evl.fi.

Arvostelukappale- ja kuvapyynnöt: Minna Vatja, minna.vatja@kirjapaja.fi