Suomalainen herätys -teos luo kokonaiskuvaa herätyskristillisyydestä

Teemu Kakkurin Suomalainen herätys  (Kirjapaja) on yleistajuinen tietokirja suomalaisista herätysliikkeistä. Se avaa laaja-alaisesti suomalaisen herätyskristillisyyden historiaa ja kulttuurivaikutuksia. Miten ne ovat syntyneet, ja miten ne nykyään vaikuttavat?

Herätysliikkeistä piirtyy monenlaisia mielikuvia: Asuntoautojen letka matkalla suviseuroihin. Huivipäiset mummot tuvan penkeillä. Tähtisaarnaaja stadionilla. Kesäjuhlilla annettu huolestunut julkilausuma yhteiskunnan maallistumisesta.

Sadat tuhannet suomalaiset ovat tavalla tai toisella herätysliikkeiden vaikutuspiirissä. Ne ovat edelleen merkittävä tekijä myös luterilaisessa kirkossa, vaikka merkitys ei kaiken kaikkiaan ole enää sama kuin viime vuosisadan puolella. Lestadiolaisuus on ollut  paljon esillä mediassa, ja erityisesti sosiaalinen media on murtanut sen suljettua maailmaa.

Herätysliikkeet ovat haastaneet kirkon ja muokanneet käsityksiä uskosta, elämästä ja yhteiskunnasta. Liikkeet ovat monilta osin tuontitavaraa, mutta niillä on myös omintakeiset piirteensä.

"Kulttuuriamme, poliittisia suuntauksiamme ja perimmäistä kansanluonnettamme on vaikea ymmärtää, ellei ota huomioon kansanliikkeiden syvällä kulkevaa pohjavirtaa", herätysliiketutkija Teemu Kakkuri kirjoittaa.

Teemu Kakkuri: Suomalainen herätys. Herätyskristillisyyden historia nälkävuosista Nokia-missioon. Kirjapaja 2014. 240 s. 4-värikuvitus. 28.71. ISBN 978-952-288-134-2. Ovh. 38,90.

Teemu Kakkuri on teologian tohtori ja pappi. Hän on perehtynyt erityisesti herätyskristillisyyden historiaan. Kakkuri tunnetaan myös kirkollisena verkkokeskustelijana ja blogistina.