Yläluokka – kuka siihen Suomessa kuuluu?

16.10.2014 Julkaisuvapaa

 

Laura Kolben kirja Yläluokka. Olemisen sietämätön vaikeus nostaa keskusteluun suomalaisen yläluokan. Se on pitkään onnistunut säilyttämään salaperäisen auransa.

Kuka siihen kuuluu? Millaisia ovat yläluokan arvot ja elämäntapa? Ja millaisin eväin siihen kivutaan tai kenties singahdetaan?

Mehän olemme kaikki yhtä suurta keskiluokkaa, on hyvinvointi-Suomessa ollut tapana ajatella.  Tähän uskoo enää harva.  Vaikka selkeärajaista yläluokkaa on meillä vaikea osoittaa, se ei merkitse yläluokattomuutta. "Kun yläluokkaa on vaikea osoittaa sormella, latautuu käsite vahvoilla mielikuvilla", Kolbe kirjoittaa. Myös merkkejä yläluokkaisuuden paluusta on nähtävissä.

Kolbe osoittaa, miten aiempien vuosisatojen eliitin ihanteet elävät aikamme menestyjien ja huippuosaajien Suomessa. Sukutausta, virka-asema, koulutus, sosiaaliset verkostot, meritoituminen - kaikki ne ovat avanneet väyliä eliittiin. Pelkän varallisuuden turvin yläluokkaan tuskin noustaan. Kulttuurinen ja sivistyksellinen pääoma on yhä tärkeää.

Avointa yläluokkaisuutta on Suomessa hyväksytty varsin huonosti. Sitä on siedetty lähinnä marsalkka Mannerheimiltä ja pankkiiri Björn Wahlroosilta, Kolbe väittää. "Kukaan ei sano kuuluvansa yläluokkaan, mutta sen olemassaolo säätelee silti yhteiskuntakeskustelua." Oma lukunsa on julkkisten muodostama eliittiryhmä, julkisuuden yläluokka.

Laura Kolbe, Yläluokka - Olemisen sietämätön vaikeus. Kirjapaja 2014. 257 s. Kl 92, 30.11. ISBN 978-952-288-123-6. Ovh. 32,90.

Laura Kolbe on Euroopan historian professori Helsingin yliopistossa. Hän on kirjoittanut teoksia historian ja kulttuurin aihepiireistä, mm. Luokkaretkellä hyvinvointiyhteiskunnassa (2007, yhdessä Katriina Järvisen kanssa) ja Ihanuuksien ihmemaa (2010).

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt: Kirjapaja/viestintäpäällikkö Marja-Liisa Saraste, marja-liisa.saraste@kirjapaja.fi; 09 6877 4568, tai Laura Kolbe, laura.kolbe@helsinki.fi; 040 511 7505.

Arvostelukappaleet: Minna Vatja, minna.vatja@kirjapaja.fi