Ajankohtaista

Dada-kissa ja Populuksen popcornit on Lasten lukuvarkaus 2017 finaalikirja

02.03.2017

Esko-Pekka Tiitisen Dada-kissa ja Populuksen popcornit (Lasten Keskus) on valittu mukaan Lasten lukuvarkaus 2017 finaaliin. Lasten LukuVarkaus kirjallisuuspalkinnon esiraati luki noin 80 lastenkirjaa, Suomessa suomeksi vuonna 2016 ilmestyneitä lastenromaaneja. Mukana finaalissa on  kuusi teosta.
3.500 euron palkinnosta päättävät tänä vuonna kuusi lapsiraatilaista. LukuVarkaus palkinnon voittajakirja julkistetaan ja kirjailija palkitaan keskiviikkona 14.6.2017 Vekara-Varkaus festivaaliviikolla.

Esko-Pekka Tiitinen: Dada-kissa ja Populuksen popcornit (Lasten Keskus)
Teos on kuin runollinen ja vertauskuvallinen satu ajastamme. Tarinan pääeläin on Dada-kissa, joka ilmestyy Hännänpäähän ja etsii majapaikkaa. Se löytää autonromun, joka ei olekaan hyvä paikka, sillä kohta paikalle saapuu koira nimeltä Pakokaasu. Tarina on samalla hauska ja syvällinen, sillä kuvatessaan eläinten kautta maailmaamme tarina voi hullutella miten tahtoon. Pakokaasun nimikin tulee siitä, että tämä päästelee paukkuja, kun se pelästyy. Koira on samanlainen pakolainen kuin kissakin. Kissa ja koira ystävystyvät. Kohta ne hoitavat orpoa hiirivauvaa. Ne antavat orvolle nimeksi Kuukorva. Tarinassa hauskuus, todellisuus ja runous yhdistyvät letkeästi. Kielellistä innovaatiota riittää, kun Kuukorva opettelee puhumaan omalla erikoisella kielellään. Hännänpäässäkin on vaaroja. Poliisin Sääntökirjan pykälät uhkaavat koiraa rankkurilla. Eläimet yrittävät selittää poliisille sääntöjen hölmöyden. Kaikkihan näkevät, että aavikon takana on viljavaa seutua, jossa kuningas Populus elää leveästi. Romaani on satua hyväksi käyttävä moraalitarina siitä, miksi jollakin on valtavasti maissia eli popcornia ja toisilla ei mitään. Eläimet päättävät, että kuningas pitää herättää itsekkyydestään. Jännittävän kertomuksen keskeisenä voimana on ajatuksia herättävä tilanne ja hyvää mieltä tuottavat eläinhahmot.

Esko-Pekka Tiitinen (s. 1956 Suonenjoki) on kirjailija ja kuvataiteilija. Hänen tuotantonsa käsittää kirjoja sekä lapsille että aikuisille, radiokuunnelmia, elokuvakäsikirjoituksia, oopperalibrettoja, televisiosarjoja ja teatterinäytelmiä. Tiitinen on taiteilijaprofessori vuosina 2014-2018. Tiitinen valmistui 1978 lastentarhanopettajaksi Joensuun korkeakoulusta ja 1982 musiikkileikkikoulunopettajaksi Sibelius-Akatemiasta. Vuodesta 1986 lähtien hän on ollut vapaa kirjailija ja kuvataiteilija. Vuonna 2008 Tiitinen voitti Finlandia Junior -palkinnon teoksellaan Villapäät. Se oli myös Topelius-palkintoehdokas. Tiitisen teoksia on käännetty useille kielille, muun muassa englanniksi, espanjaksi, japaniksi, koreaksi, norjaksi, ruotsiksi ja tanskaksi.