Ajankohtaista

Paula Moilaselle Tietopöllö-palkinto

26.11.2015

Suomen tietokirjailijat ry:n lasten ja nuorten Tietopöllö-tietokirjapalkinnon  sai tänä vuonna tietokirjailija Paula Moilanen. Palkinto on suuruudeltaan 8 000 euroa.

Paula Moilasen tuorein teos on Repun salaisuus (Lasten Keskus 2014). Tarina kuljettaa lukijaa kolmen sukupolven vaiheissa - vuonna 1922 Paavo on pikkupoika, pulavuosina 1946-47 pääosassa seikkailee Paavon tytär Maija ja vuonna 2014 Maijan tyttärenpoika Iikka istuu koulunpenkillä.

Paula Moilasen taidokkaissa, monitasoisissa lasten ja nuorten tietokirjoissa historia näyttäytyy mikrohistoriana: se tuo arjen sekä lasten ja naisten elämän lukijaansa lähelle, saa kiinnostumaan sukujuurista ja juurruttaa lukijan oman maansa historiaan.

Moilanen on kirjoitustoimensa ohessa myös ansiokkaasti ajanut lasten ja nuorten tietokirjallisuuden asemaa ja painottanut muun muassa lastenkirjojen kuvituksen merkitystä.

Tietopöllö myönnetään tietokirjailijalle tai tietokirjailijaryhmälle, joka on julkaissut ansiokkaasti lapsille ja nuorille tarkoitettuja tietoteoksia. Palkinto voidaan myöntää myös erityisen ansiokkaalle ajankohtaiselle tieto- tai oppiteokselle tai tietoteossarjalle. Tietopöllö-palkintoa on jaettu vuodesta 1999, ja se rahoitetaan Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla.