Ajankohtaista

Armenian kansanmurhan alkamisesta 100 vuotta

01.04.2015

Armenian kansanmurhan alkamisesta tulee 24.4.2015 kuluneeksi 100 vuotta. Serafim Seppälän teos Vaienneita ääniä (Kirjapaja) on kunnianosoitus kadonneelle kulttuurille. 

Kansanmurhan jälkeen turkkilaiset saivat viimeistellä tuhon kaikessa rauhassa. Armenialaisten jättämää muistoa tuhottiin systemaattisesti. Erityisen totaalinen tuho kohtasi luostareita, joiden asukeista ei selviytyjiä juuri jäänyt. Luostarien myötä katosivat myös kulttuurin ja oppineisuuden keskukset.

 

Armenialaisilla oli erityinen suhde luontoon ja pyhiin paikkoihin. Heidän muinaiset tapansa, juhlansa ja taiteensa muodostivat ainutlaatuisen kristillisen yhtenäiskulttuurin keskellä islamilaista maailmaa. Kirjassa hahmotellaan armenialaisten yhteisöjen kadonnutta elämänrytmiä lauluineen ja tansseineen, juhlineen ja paastoineen.

Kirjassa seurataan ihmiskohtaloita kansanmurhan pyörteissä. Vaikenemisen vuosisadan jälkeen surmatut, selviytyjät ja silminnäkijät pääsevät ääneen. Mukana on uutta tietoa siitä, millainen kohtalo muslimiperheisiin kaapatuilla armenialaislapsilla ja heidän jälkeläisillään on ollut Turkissa.